Omslagsbild
Omslagsbild
Omslagsbild
Omslagsbild

En dag med Rena Mälaren

Human Capital och systerbolaget Qsearch engagerade sig i projektet Rena Mälaren och hjälpte till att städa Stockholms vatten från giftiga tungmetaller och skräp. Med gemensamma ansträngningar lyckades man rensa Mälarens botten från ca 500 kg skrot, allt från kundvagnar, cyklar till kundkorgar och elsparkcyklar.

Projektet Rena Mälaren startades för fyra år sedan av Fredrik Johansson. Allt började med att han skulle filma en väns båt undertill och dök ner vid Norr Mälarstrand. Under dyket fann han chockerande många bilbatterier som låg på botten runt båtarna och han beslutade sig för att något måste göras. Det blev startskottet för projektet. Idag är de runt 300 frivilliga dykare och repdragare som regelbundet städar Stockholms vatten från giftiga tungmetaller och skräp. Bara runt Norr Mälarstrand har de plockat upp 2,3 ton med batterier.

– Båt- och bilbatterier är absolut giftigast, de innehåller frätande svavelsyra och den giftiga tungmetallen bly. Men det finns många andra saker som är farliga där nere. Däck är det vi plockar upp mest av, om vi räknar i vikt. Förr i tiden innehöll de ännu fler PAH-oljor som är cancerogena, berättar Fredrik.

Rena Mälaren utför minst en städning i veckan, ofta fler. Projektets syfte är att få bort gifter från Mälaren och Östersjön samt att väcka opinion för att få människor att sluta slänga sopor i vår ömtåliga vattenmiljö. Parallellt med städningarna förs politiska samtal och Fredrik Johansson försöker påverka i olika vattenfrågor. Ansvarsfrågan har hela tiden varit problematisk.

– Det är ”No man’s water”. Det finns många myndigheter i Stockholm som har varsin liten skärva av ansvaret, men det är ingen som sitter med helheten. I början när jag ringde runt till de olika myndigheterna trodde jag att jag hade fått en stroke, jag blev bara runtskickad. Det är helt enkelt ingen som har helhetsansvaret för vattnet i Stockholm idag.

Human Capital och systerbolaget Qsearch var med som volontärer vid ett dyk i början av december förra året. Dagen började på kontoret vid Kungsgatan där syftet med projektet presenterades och säkerhetsreglerna inför dyket gicks igenom. Säkerheten är A och O. Repdragaren och dykaren måste hela tiden ha kontakt via sin lina som blir som en navelsträng. Efter genomgången åkte hela gruppen ut till Hornsbergsstrand, dykplatsen för dagen. Det var kallt och snöade häftigt vilket gjorde det svårt att se över till andra sidan vattnet. Emma Rosén, rekryteringskonsult på Human Capital var med och hjälpte till som repdragare.

– Det kändes bra att få vara med och göra skillnad på ett så konkret sätt. Att handgripligen stå och dra upp skräpet ur vattnet. Vi kom verkligen närmare varandra som ett team. Man hade aldrig klarat det själv, utan det krävdes verkligen teamwork. Vi fick ett rejält pass också – det var riktigt tungt att försöka dra upp en kundvagn som hade fastnat och hela tiden växla mellan att dra och hålla emot. Jag hade rejäl träningsvärk i armarna dagen efter, berättar Emma.

Projektet Rena Mälaren väcker intresse. Flera nyfikna personer som passerade under dagen stannade till och ställde frågor kring projektet och lovordade deras arbete. Ett äldre par som var ute och promenerade fick rycka in och hjälpa till att dra när en kundvagn fastnat mot en kant och var svår att få upp.

– Det märks att det väcks ett engagemang bara av att synliggöra vad som har dumpats i vattnet. Vi behöver fråga oss vad händer med vårt vatten. Det är något som vi som bor här, som har vatten överallt omkring oss, tar förgivet. Det kändes bra att få vara med och medvetengöra frågan, säger Emma.

Kollegorna på Human Capital och Qsearch fick totalt upp ca 500 kg skrot från botten. Allt från kundvagnar, cyklar, elsparkcyklar till kundkorgar och en skateboard. Emma Rosén var tacksam över möjligheten att få vara med och göra skillnad och kände sig nöjd med vad de uträttat under dagen.

– Det var en häftig känsla att stå där i snöovädret och dra och kämpa och plötsligt se vad som kommer upp ur djupet. Det var förvånande att se hur mycket vi fick upp under timmarna vi var ute. Man fick verkligen en aha-upplevelse – tänk att allt det här ligger och skräpar på botten. Sen är det självklart också en oerhört bra känsla efteråt, att man har hjälpt till och gjort en insats för miljön.

Visionen för Rena Mälaren är att projektet ska spridas och bli större. Ett sätt att nå ut är att samarbeta med företag och sprida kunskap kring olika miljöfrågor. Projektet är helt ideellt och är beroende av volontärer. Fredrik Johansson ser positivt på att hållbarhet hamnar allt högre upp på agendan och att fler och fler företag väljer att engagera sig. Vädret till trots minns han dagen i december med värme.

– Det var ett riktigt snöoväder just den dagen vi var ute men trots det var det en väldigt fin stämning i gruppen. Våra volontärer hade fixat kaffe och bullar till fikat som vi avslutade dagen med. Trots kylan där ute så kändes det som en varm dag i hjärtat, berättar Fredrik.

Rena Mälaren

Dykning med socialt och miljömässigt ansvarstagande.

Alla är välkomna – alla kan delta!

Läs mer »

Hittills har Rena Mälaren rensat Stockholms vatten från:

– 26 ton båtbatterier
– 980 elsparkcyklar
– 5 bilar
– 15 motorcyklar/mopeder
– 174 ton med sopor