Möt vår medarbetare

 

Jacob Arendt

Researcher

 

Berätta lite mer om dig och vad du arbetar med hos oss på NGS Group.  

Jag kommer från början från Malmö och har pluggat Personalvetarprogrammet med inriktning pedagogik på Linnéuniversitetet i Växjö. Jag flyttade upp till Stockholm i samband med att fick jag jobbet som researcher här på NGS Group. Idag arbetar jag med tre av NGS Groups bolag; Qsearch som är nischade på rekrytering av specialister och ledare inom bank, finans och försäkring, Source som är experter på chefsrekrytering inom offentlig sektor och Human Capital som bedriver verksamhet inom rekrytering och interim.

För mig var det en fördel att få bredden och erfarenheten i och med möjligheten att arbeta med flera verksamhetsområden inom NGS Group. Det kändes bra att ta den chansen när möjligheten dök upp.

Då var det ett ganska stort kliv med nytt jobb och ny stad?  

Min flickvän ville gärna flytta till Stockholm då många av hennes barndomsvänner och familj hade flyttat hit. Jag ville helst flytta till Malmö egentligen, så där hade vi en dragkamp mellan Stockholm och Malmö, som jag förlorade. Men idag, så här 8 månader senare, är jag tacksam för att jag förlorade för vi trivs jättebra här.

Hade du en idé om vad du ville jobba med redan under studierna? 

Innan jag började plugga så tyckte jag att det var svårt att veta exakt vad jag ville bli och vad jag ville göra. Vi har många HR-personer i släkten och familjen, min pappa jobbar som HR-specialist och han jobbar med just chefsrekrytering. Så delvis var det familjen som fick in mig på det spåret. Sen tyckte jag även att det verkade spännande att få jobba med rekryteringar. Det är lätt att se varför det är viktigt att det blir rätt och det känns roligt att få vara del av de processerna.

För någon som är helt ny till researcher-rollen, vad skulle du säga är de stora delarna rollen innefattar?

Som researcher är du med från ax till limpa i rekryteringsprocessen. Från det initiala uppstartsmötet med kund, då vi går igenom kravprofilen, pratar om vad som är viktigt för rollen och planerar processens upplägg. Till att man som researcher sitter med kartläggningen av kandidater, d.v.s. searchandet efter kandidater. Innan vi går i gång med ett nytt uppdrag har vi ett internt uppstartsmöte där vi går igenom searchstrategin och gör en analys av kandidatmarknaden, tittar på intressanta organisationer och kartlägger befintliga kandidater, kontakter och tipsare i vårt interna nätverk. Dels kan vi ha haft kandidater i tidigare processer som är relevanta för tjänsten och som vi kan ta kontakt med igen. Dels letar vi på Linkedin och i andra kanaler efter personer med rätt profil. Vi tar första kontakten och berättar lite om rollen och stämmer av mot kravprofilen. Exempelvis tittar vi på vilken akademisk utbildning personen har. Är det krav att man ska ha chefserfarenhet så är det någonting vi stämmer av, vad man har för chefsbakgrund. Bor personen en bit bort stämmer vi av hur hen ser på att pendla, flytta eller jobba på distans.

Lite längre fram i processen är det dags för presentationen av kandidater. När annonseringstiden har gått ut brukar vi ha en avstämning kring hur intresset har varit, hur många som sökt och vilka vi varit i kontakt med. Därefter går vi igenom de aktuella kandidaterna och stämmer av kundens tankar kring profilerna. Referenstagningen kommer lite längre fram.

Under processens gång har vi även kontinuerliga avstämningar, både med kunder och kollegor för att stämma av hur det går, att vi tänker på samma sätt och om vi stött på någon utmaning. I varje uppdrag är vi alltid ett team bestående av ansvarig seniorkonsult, researcher och leg. psykolog, som ansvarar för de fördjupade personbedömningarna. Det är en styrka att vi alltid arbetar i den här team-konstellationen. Det skapar en trygghet och stabilitet i uppdraget gentemot kunden och ger fina möjligheter för kunskapsöverföring internt i teamet.

Vad tycker du är roligast?

Det jag tycker är inspirerande och utvecklande är att jag varje dag lär mig så mycket nytt om olika branscher, företag och roller och hur det ser ut i arbetslivet på alla möjliga ställen. Det är även roligt att få komma i kontakt med många kandidater och att man får prata med så många olika människor som dessutom brukar vara rätt glada och positiva. När vi hör av oss till en kandidat och berättar om en roll där man tycker de har en intressant profil, brukar de allra flesta bli rätt smickrade och tycka det är kul. Även om de kanske inte är intresserade av den specifika rollen brukar de bli glada att man hör av sig.

Vad skulle du säga är utmaningarna man möter som researcher?

I varje nytt uppdrag blir det en utmaning att sätta sig in i vad som efterfrågas och förstå vad det är vi behöver tänka på och leta efter. Det är både det som är kul, att man får lära sig så mycket, men det kan även vara utmanande när det är något nytt område att sätta sig in i. Det är så klart svårt att kunna 100 procent om alla områden, men man måste ändå kunna tillräckligt för att veta vad man ska leta efter och vad som är viktigt för den specifika rollen.

Vilka egenskaper är viktiga för att trivas i rollen? 

Den sociala biten känns central, att man tycker om att arbeta med människor. Vi kommer i kontakt med många olika människor i och med att vi rekryterar till så olika roller och en nyckelfunktion för en researcher är det långsiktiga relationsbyggandet med kandidater. Sen tror jag att det även kan vara en fördel att snabbt kunna sätta sig in i nya områden. Exempelvis har vi precis haft ett uppdrag och rekryterat till ett universitet och då är det viktigt att man hänger med i samtalen och hur de pratar om organisationen och de olika rollerna där, allt från dekaner till prefekter.

Vad tycker du är det bästa med NGS Group som arbetsgivare? 

NGS känns väldigt familjärt, öppet och personligt. Jag har härliga kollegor och det är en väldigt varm stämning på hela kontoret. Jag som kommer från Malmö hade väl lite fördomar, att det skulle vara kanske lite stelt och inte så högt i tak. Men jag blev positivt överraskad. Häromdagen var det fotboll mellan Djurgården och Malmö och nu var det tyvärr Djurgården som vann. Vilket jag fått höra idag såklart. Men det är kul att det är sådan genuin och härlig stämning med mycket humor.

Är du intresserad av att arbeta som researcher på NGS Group?